iPad kan niets en is daarom briljant
De iPad is razend populair. In de eerste twee maanden zijn er 2 miljoen van verkocht. En toen moest ie nog geïntroduceerd worden in de rest van de wereld! Hoe kan dat?
De hardware is niet bijzonder en de mogelijkheden zijn heel beperkt. Geen camera, SD-slot, USB en over-the-air synchronisatie. Een soort groot uitgevallen iPod, hilariteit alom. Een laptop kan veel meer en is goedkoper.
En precies daarom is het een geniaal apparaat. Keuze is ingeruild voor relevantie. Op een PC is iedereen IT'er, op een iPad is iedereen gebruiker. De iPad is briljant... om de onmogelijkheden!
Curated computing
Forrester noemt dat curated computing. Apple stelt als curator de lijst met applicaties samen en bepaalt door stricte regels hoe die eruit moeten zien en hoe die moeten werken. De applicaties zelf zijn ook weer curated. De applicatiebouwer selecteert de inhoud en stemt opmaak en werking af op het scherm en de bediening van de iPad.
Het begrip curator is geleend uit het museum. In een museum selecteert de curator zorgvuldig de voorwerpen die ons helpen het verleden te begrijpen of gewoon heel erg mooi zijn. Hij plaatst die op een logische of verrassende volgorde om elk werk zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Zo kunnen wij genieten van het werk van de Hollandse meesters zonder ons te moeten verdiepen in de 16e eeuwse schilderkunst.
En dat is precies wat Apple doet met de AppStore. Apple maakt uit het oneindige aanbod van informatie en functionaliteit een selectie en biedt die op een logische en op het apparaat aangepaste wijze aan.
Is Apple evil?
Dat is het grote verschil met de PC. Op een PC kan alles. Je bepaalt tot in de details het gedrag van het apparaat. Je kiest software, versie en configuratie. Je kiest de hardware en drivers. Je kunt bestanden kopieren, verplaatsen en organiseren. Je kunt data bewerken en converteren. Op een PC is iedereen IT'er, op een iPad is iedereen gebruiker. Keuze wordt ingewisseld voor relevantie.
Voor de IT'er en nerd is het ontbreken van controle en mogelijkheden even wennen. Vandaar de grappen en grollen en het eindeloze commentaar op de censuur van Apple. Apple beheerst een gesloten ecosysteem, onderdrukt ontwikkelaars, behandelt gebruikers als kinderen, Apple is evil! Velen zien uit naar de komst van open alternatieven zoals Android-tablets. Maar ik ben ervan overtuigd dat de iPad succesvol is niet ondanks de bemoeienis van Apple, maar juist dankzij.
Sterker nog, Apple zou daarin nog veel verder moeten gaan! Ze zouden in de AppStore nog veel slimmere aanbevelingen moeten doen voor passende applicaties. Maak het mogelijk om te filteren op beoordeling, taal of verschijningsdatum. Maak het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk om de best passende app te installeren. Mijn aanbeveling: Omarm curated computing!
Nieuw tijdperk
Is de PC dan over 10 jaar verdwenen? Dat denk ik niet. Productie, zoals een boek schrijven, presentaties maken, Photoshoppen en programmeren, blijf je altijd op een PC doen. Maar voor films, muziek, e-mail, internet, Twitter, boeken, kranten, RSS-feeds en encyclopedie gebruik je een curated device zoals de iPad.
De meeste mensen zijn meer consument dan producent en meer gebruiker dan IT'er en zullen daarom over 10 jaar vaker een curated device dan een PC gebruiken. Daarom geloof ik dat we op de drempel staan van een nieuw tijdperk, het tijdperk van curated computing.
Apple laat ons met de iPad als eerste zien wat de kracht is van curated computing. Maar ook Apple heeft nog een lange weg te gaan. Ze kunnen een stuk minder evil zijn (goed zo!). En Flash ondersteunen. Maar ik ben niettemin een groot fan van m'n iPad. Hij schept nieuwe mogelijkheden en verhoogt m'n effectiviteit. En ik vind het heerlijk om consument te zijn. Geen crashes, drivers, oneindige keuze en zoektochten naar de juiste applicatie. Gewoon gebruiken!