Social media gebruik bij verenigingen: wat zijn de voordelen ervan?
Sociale media blijven onverminderd populair, en niet alleen onder jongeren. Hoe maak je daar handig gebruik van als vereniging?
Onder Nederlanders groeit het social mediagebruik hard door. Het afgelopen jaar zagen we de grootste toename onder de 40-plussers. Instagram blijft één van de grootste groeiers op het gebied van social media met Tiktok op een stevige tweede plaats. Als vereniging blijft social media dus niet te negeren, want zonder twijfel gebruikt ook een groot deel van jouw doelgroep social media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of TikTok. Maar dan moet je wel weten hoe je daar op inspeelt.
Onderzoek naar social media gebruik
Ook dit jaar heeft Newcom in januari het Nationale Social Media Onderzoek gepubliceerd. Dit jaarlijks terugkerend Nederlandse onderzoek naar social media gebruik, laat ook deze keer weer een toename zien in het totale aantal gebruikers. Waar het aantal gebruikers van Facebook en Twitter afneemt, blijft LinkedIn op gelijke cijfers uitkomen. De overige kanalen zoals Instagram en TikTok tonen allemaal een groei in het aantal gebruikers. Ben je als vereniging op zoek naar groei door middel van nieuwe leden, of wil je juist je bestaande leden laten zien wat je als vereniging allemaal doet? Dan biedt social media daarvoor een uitgelezen kans, omdat je hier direct in contact kunt komen met je doelgroep.
Hieronder vind je 4 redenen waarom jouw vereniging social media (meer) moet gebruiken!
1. Social media gebruiken: Het gezicht van je vereniging
Natuurlijk kun je mensen naar je website sturen, omdat je daar af en toe een blog of nieuwsbericht op plaatst. Maar het mooie van social media gebruik is dat je elke dag je leden en volgers op de hoogte kunt houden van wat er speelt binnen jouw vereniging. Op die manier voelen volgers en leden zich meer betrokken en verbonden aan de vereniging, wat zich later weer uitbetaalt.
Social media zijn ook een goede plek om de stijl, toon en boodschap van je vereniging herkenbaar te maken voor je volgers. Het is een laagdrempelige manier van engagement. Een goede foto met daaronder jouw logo, een korte begeleidende tekst in een consistente toon en slim hashtag-gebruik helpen je om in één oogopslag duidelijk te maken: dat is jouw post!
Sterke en consistente profilering op social media staat of valt met kwalitatief goede content, op de juiste plek en op het juiste moment. Omdat jouw doelgroep niet op ieder platform evenveel aanwezig is, moet je weten welke kanalen voor jou het meest relevant zijn. Op die manier kun je jouw content specifiek voor die plek ontwikkelen, want wat goed werkt op Instagram hoeft niet per se ook goed te werken op Facebook. TikTok richt zich bijvoorbeeld juist op video en dat vraagt weer een totaal andere aanpak dan een meer tekstgericht kanaal zoals Linkedin. Maak daarom een bewuste keuze welke social media je wilt inzetten om je doelgroep te bedienen. Het helpt je ook om te bepalen welke expertise je nodig hebt voor het ontwikkelen van goede content. Heb je bijvoorbeeld meer behoefte aan een sterke copywriter, of juist aan iemand die goed is met video? Tot slot bieden de verschillende kanalen uiteenlopende analyse tools waarmee je inzicht krijgt op welke momenten je jouw content het beste kunt publiceren voor een zo groot mogelijk bereik.
2. Vergroot je toegankelijkheid met social media
Voor verenigingen die zelf geen actieve (online) community hebben, zijn social media bij uitstek geschikt om de dialoog aan te gaan. Je kunt niet alleen meten hoeveel bereik je berichten hebben, of hoeveel mensen je bericht leuk vinden, maar juist ook interactie aangaan met je volgers.
Zoek de dialoog als je volgers een reactie achterlaten op je bericht, stel vragen via een poll of betrek ze in een live video stream. Door het plaatsen van leuke, actuele en/of relevante content nodig je ze ook uit om deze content zelf weer te gaan delen. Je vergroot zo niet alleen je eigen toegankelijkheid, maar ook het bereik van je berichten.
Let wel op! Dat je volgers interactie zoeken, vraagt vaak ook om een reactie van jouw kant. Zorg er dus voor dat er binnen je vereniging altijd iemand is die deze vorm van ‘webcare’ regelmatig in de gaten houdt en tijdig reageert. Doe je dit niet, dan kan er onvrede ontstaan bij je leden en volgers.
3. Evenementen en groepen met social media
Facebook en Linkedin bieden eenvoudige middelen om je leden offline (evenementen) en online (groepen) samen te laten komen. Instagram en TikTok zijn daarnaast juist tijdens offline evenementen uitstekende kanalen om bezoekers en geïnteresseerden te betrekken door het zelf laten maken van content.
Groepen
Beide kanalen geven hun gebruikers de mogelijkheid om al dan niet besloten groepen te maken. Hierdoor ontstaan online communities rondom gedeelde interesses, gebeurtenissen of specifieke onderwerpen. Mocht je zelf geen online community hebben, dan kan het handig zijn om een groep aan te maken of in bestaande, relevante groepen aanwezig te zijn. Je doelgroepen bespreken hier vaak specifieke onderwerpen met elkaar, houden elkaar op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen of delen content met elkaar.
Groepen vormen zo een laagdrempelige manier (de meesten zitten immers al op Facebook of Linkedin) om de activiteiten van je vereniging levendig te houden en dagelijks onder de aandacht van je leden te brengen.
Voorbeeld van het aanmaken van een evenement op Facebook
Evenementen
Bij het verenigingsleven hoort het organiseren van evenementen en de traditionele manier om mensen uit te nodigen, is het versturen van e-mails of zelfs uitnodigingen per post. Maar na het versturen van deze uitnodigingen blijft het vaak stil. Want, jij hebt je uitnodiging verstuurd en je leden weten dat ze welkom zijn. Wat valt er nog meer te zeggen?
Een evenementenpagina op Facebook biedt de perfecte mogelijkheid om je leden in aanloop naar het evenement enthousiast te maken en te houden. Via de Facebook evenementen kun je namelijk in de loop van het evenement berichten blijven plaatsen in de groep aangemelde deelnemers. Organiseer je bijvoorbeeld een event met sprekers, dan kun je elke dag of elke week een nieuwe spreker introduceren op de evenementenpagina. Alle deelnemers die via Facebook op ‘Aanwezig’ hebben geklikt, krijgen zo automatisch een update over alle berichten die jij post over je evenement.
Zo blijven ze up-to-date en is de kans groter dat leden en genodigden zich geroepen voelen om naar het evenement te komen. Ook is het een goede manier om te zien wie er daadwerkelijk van plan zijn te komen (Aanwezig), wie nog twijfelt (geïnteresseerd) en wie er zijn uitgenodigd, maar niet reageren. Tot slot kun je ervoor kiezen om je leden anderen uit te laten nodigen voor je evenementen. En ook hier is dus duidelijk een mogelijkheid om je bereik te vergroten zonder dat er veel geïnvesteerd hoeft te worden.
Bevindt jouw doelgroep zich voornamelijk op Instagram, maak je door het inzetten van specifieke hashtags, het makkelijk om relevante content te vinden. Bedenk ruim van te voren welke hashtag je wilt gaan gebruiken zodat je in de aanloop naar het evenement al berichten kunt plaatsen en kunt enthousiasmeren. Stimuleer vervolgens de bezoekers van je evenement om hun eigen content te delen en te voorzien van de specifieke hashtags. Je bereikt op die manier ook die mensen die zelf niet aanwezig zijn en geeft ze een goed beeld van het evenement. Het haalt vast een aantal niet-leden juist om lid te worden en de volgende keer zelf ook aanwezig te zijn.
4. Doelgroep bereiken via ads
Over investeren gesproken. Op social media is het erg makkelijk om via de ‘deel’, ‘likes’, ‘comments’ en ‘(hash)tags’ te zorgen dat je bereik groeit. Hoe meer interactie er plaatsvindt op jouw profiel, hoe meer mensen jouw berichten op hun tijdlijn langs zien komen.
Maar de kans is natuurlijk best aanwezig, dat jouw vrienden iets leuk vinden, maar jij niet. Met andere woorden: niet iedereen past binnen de doelgroep van jouw vereniging.
Een manier om er zeker van te zijn dat jouw posts de goede mensen bereiken, naast de volgers die je al hebt natuurlijk, is het inzetten van betaald adverteren via social media.
Adverteren kan soms al vanaf het kleine bedrag van €1 en je kunt dan zelf bepalen wie jouw bericht te zien krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld segmenteren op woonplaats, sector, leeftijd en interesses. Ben je bijvoorbeeld een vereniging voor Japanse rashonden, dan zou je kunnen segmenteren op mensen die interesse hebben in huisdieren.
Bovendien heb je zelf de advertentiekosten in de hand. Je kunt deze makkelijk verhogen of verlagen wanneer je wilt, of helemaal stopzetten.
Twijfel je nog steeds of het gebruik van social media wel iets is voor jouw vereniging?
Peil dan eerst bij je leden op welke manier zij groei voor zich zien. Maak bijvoorbeeld een poll aan en onderzoek of zij wel behoefte hebben aan meer contact en informatie via social media, want dat zegt ook iets over niet-leden in je doelgroep. En waar kan je dan zo’n poll aanmaken? Oh ja...
Twijfel je nog steeds of het gebruik van social media wel iets is voor jouw vereniging?
Natuurlijk wil jouw vereniging groeien. Maar peil eerst ook even bij je leden op welke manier zij groei voor zich zien. Maak bijvoorbeeld een poll aan en onderzoek of zij wel behoefte hebben aan meer contact en informatie via social media. Waar je dan zo’n poll kunt aanmaken? Oh ja...