Op een efficiënte manier donateurs werven. Hoe doe je dat?
Een jaar van uitersten
Om direct met de deur in huis te vallen: donateurs werven is er niet gemakkelijker op geworden. De coronapandemie heeft een flinke knauw gegeven aan het donateursvertrouwen. En hoewel dat vertrouwen zich weer herstelt, blijven de gevolgen merkbaar bij campagnes om donateurs te werven en voor langere tijd te binden. Kanalen die in eerste instantie goed werkten, zoals social media, worden nu met meer scepsis bekeken door donateurs. Actieplatforms mogen onder jongere generaties op veel vertrouwen rekenen, maar dat geldt voor oudere generaties niet. Waar mannen meer geneigd zijn om hetzelfde of meer te doneren, zijn vrouwen dat minder. Er zijn talloze variabelen om rekening mee te houden bij het bepalen van je doelgroepen. Je kunt dus maar beter zorgen dat jouw aanpak rekening houdt met deze trends en ontwikkelingen. Een CRM kan je daarbij helpen.
Donateurs werven door segmentatie
Donateurs worden vaak allemaal op dezelfde manier benaderd, terwijl nieuwe schenkers anders zijn dan bestaande:
-
jonge mensen communiceren anders dan ouderen
-
de verwachtingen van iemand die een klein bedrag doneert zijn anders dan die van een donateur die een forse bijdrage schenkt
-
de verwachtingen van een ‘eenmalige’ donateur zijn anders dan die van een ‘vriend’ of sponsor
Door in een gespecialiseerd CRM-systeem verschillende informatiebronnen samen te brengen, kun je als goededoelenorganisatie een helder beeld krijgen van je donateurs, met al hun individuele overeenkomsten en verschillen. Dat inzicht biedt je de mogelijkheid om (potentiële) donateurs heel gericht te benaderen, beter te voldoen aan hun verwachtingen en daarmee de kans op donaties en betrokkenheid te vergroten.
Openheid en transparantie
Veel mensen hebben in coronatijd de kunst- en cultuursector gemist. Dat maakt dat ze kunstenaars, artiesten en instellingen een warm hart toedragen en bereid zijn organisaties financieel te steunen. Doordat je daar op dit moment niet altijd een concrete voorstelling of evenement tegenover kunt zetten, is het extra belangrijk om bij het werven van nieuwe donateurs inzichtelijk te maken waar hun geld naartoe gaat. Openheid en transparantie zijn belangrijke elementen en kunnen ervoor zorgen dat donaties worden gedaan. Wanneer je heel concreet laat zien hoe giften jouw organisatie helpen overleven, kan dat schenkers ertoe overhalen structureel of meer te doneren.
Persoonlijk en verbindend communiceren
In een wereld die in rap tempo digitaal werd en waar afstand de nieuwe norm werd, is persoonlijk contact nóg belangrijker geworden. Sterker nog, de wijze waarop je als goededoelenorganisatie communiceert is doorslaggevend voor het succes dat je weet te bereiken. Om te weten hoe je donateurs moet benaderen, is het cruciaal om te weten wie zij zijn, wat hen beweegt en hoe je ze bereikt. Een gespecialiseerd CRM-systeem meet de betrokkenheid van donateurs bij jouw goededoelenorganisatie. Het geeft je inzicht in de mate waarin ze jouw nieuwsbrief lezen, wat ze op jouw website doen, maar ook wat ze op sociale media volgen en liken. Open en gebalanceerde communicatie, afgestemd op de behoeften en interesses van je donateurs zorgt voor meer verbondenheid en vrijgevigheid.
Centraal beeld bij het werven van donateurs
De kwaliteit van de data binnen jouw goededoelenorganisatie bepaalt hoe goed je jouw donateurs in kaart kunt brengen. Door al die gegevens samen te brengen, kun je een centraal en integraal beeld van je donateur maken die alle relevante en beschikbare informatie bevat. En op basis van die informatie kun je gericht nieuwe donateurs werven, waarbij je slim inspeelt op groepsvoorkeuren en -gedrag.
Ben jij klaar om jouw manier van donateurs werven naar een hoger niveau te tillen? Ga direct aan de slag!
Other interesting posts
2 June 2021