Al die snelle veranderingen in marketing – daar hoef jij gelukkig niet altijd in mee
Hartstikke interessant al die (technologische) ontwikkelingen op marketinggebied, maar er is in essentie helemaal niets veranderd: je moet zorgen dat je de doelgroepen van je vereniging of goede doel écht kent.
Verenigingsmedewerkers met marketing in hun takenpakket zullen het herkennen. Fondsenwervers ook. De trends en ontwikkelingen op marketing- en communicatievlak volgen elkaar razendsnel op en geven je al gauw het gevoel dat je steeds weer nieuwe tactieken en tools moet toepassen, wil je de boot niet missen. Gelukkig kun je opgelucht ademhalen, want het is niet nodig om alle hypes en veranderingen te volgen om effectieve marketing te kunnen bedrijven. En je hebt er geen enorm budget voor nodig.
Je kunt makkelijk overweldigd te raken door alle rapporten, onderzoeken en meningen over hoe je marketing moet doen. En vergeet ook niet het aandeel van software, dat de laatste jaren steeds groter is geworden. Alles is mogelijk lijkt het maar dat betekent niet dat alles wat kan, ook moet. Sterker nog: door overal maar op te duiken ben je minder effectief dan als je zorgt dat je je basis op orde hebt en een aantal tactieken tot in de puntjes beheerst. Van daaruit kun je zonder zorgen experimenteren met nieuwe dingen, zonder dat een tegenvallend resultaat meteen enorme consequenties heeft.
Met deze vijf tips houd je je hoofd koel.
Zorg dat je SEO op orde is
Het gros van de mensen gebruikt op internet een zoekmachine. Zo’n 70 procent kijkt niet verder dan de eerste vier resultaten. Dat betekent dat het belangrijk is om de website van jouw vereniging hoog in de resultaten te krijgen. Dat kun je bewerkstelligen met zoekmachineoptimalisatie, oftewel SEO. Veel mensen denken dat SEO complex is of heel veel tijd kost, maar gelukkig kan iedereen leren om een website te optimaliseren, zodat je hoog in de zoekresultaten van relevante bezoekers terecht komt. Ook is het een optie om SEO uit te besteden aan een partij die SEO leeft en ademt. Vaak kan dat al tegen niet al te hoge maandelijkse kosten.
Maak echt goede content
Verenigingen en goede doelen hebben een missie en behartigen bepaalde belangen. Dat betekent meestal ook dat ze op een specifiek gebied over veel kennis en expertise beschikken. Deze informatie kan veel bijdragen aan de beleving en verbinding van en met (potentiële) leden en geïnteresseerden. Het is dan wel belangrijk dat deze kennis op een goede manier wordt gedeeld. Het gaat niet louter om het verhaal, maar ook om de manier waarop dat verhaal wordt gepresenteerd. Dat geldt voor ieder afzonderlijk stuk content, maar ook voor de gehele website. Zorg dat de site op orde is, prettig oogt en logisch navigeert.
Bij individuele content is het zaak om kritisch te bekijken welke waarden bij jouw doelgroep passen. Bedien je een vereniging van professionals? Dan kun je niet aankomen met een slordig opgenomen telefoonfilmpje of geluidsfragment. Bestaat jouw doelgroep juist uit jongeren? Dan kunnen uit de hand geschoten video’s juist wel weer heel effectief zijn. Zorg voor de juiste afstemming tussen je content en je doelgroep. Dat doe je door helder in kaart te brengen welke waarde je wilt leveren en aan wie je die waarde wilt leveren.
Die afstemming geldt voor alle content die je maakt, dus niet alleen voor je website en bijvoorbeeld video’s, blogs en podcasts, maar ook voor bijvoorbeeld een advertentie die je ergens aanlevert. Een duidelijke lijn in alle communicatie werkt verhelderend en zorgt voor kwaliteit. Denk dus na welke kwaliteitseisen en kaders je wilt hanteren en leg ieder stuk content kritisch langs die meetlat.
Vertel je verhaal op een logische plek
Iedereen weet hoe vervelend het is om vanuit je social media-feed via een link op een nieuwe website terecht te komen, waar je wéér die cookiemelding krijgt of andere pop-ups. Vervolgens moet je weer terug naar je feed in een ander tabblad of browser. Dat weerhoudt veel mensen ervan om te klikken op linkjes in hun feed op social media. Dat betekent dat het verhaal van jouw missie, dat achter het linkje schuilgaat, niet al het mogelijke publiek bereikt dat waarschijnlijk wél geïnteresseerd is in de informatie.
Een heel eenvoudige, maar doeltreffende, oplossing is om je kennis ín de feed te delen. Maak je gebruik van sociale media, stel daar dan een proces voor op waarbij je zoveel mogelijk informatie en kennis deelt in je posts. Gebruik dus niet alleen een ‘teaser’ om mensen naar je website te krijgen - dat werkt averrechts. Vertel wat je te vertellen hebt in de feed.
Gebruik alleen onderaan je bericht een link, of desnoods in je comments als je denkt dat dat beter werkt op het sociale medium waar jouw doelgroep zich bevindt (dit is overigens vaak niet het geval). Als je je verhaal in de feed deelt, dan scheelt dat je lezers veel ergernis. Bovendien kunnen ze nu op een laagdrempelige manier kennisnemen van de informatie uit jouw vereniging. Vinden ze je verhaal zo interessant dat ze meer over jouw vereniging willen weten? Dan klikken ze uit zichzelf wel op die ene link die je hebt gedeeld.
Laat je niet gek maken door rapporten, onderzoeken, meningen en andere ‘trends’
Waarschijnlijk probeer je zo veel mogelijk op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in het vakgebied. Maar de kans is groot dat je enorm overweldigd raakt van alle voorspellingen, trends, tools en nieuwigheden die je tegenkomt op marketingvlak. Volgens al die onderzoeken en berichten kun je niet zonder al die ontwikkelingen en moet je gauw een manier vinden om ermee aan de slag te gaan. Misschien zijn er zelfs mensen binnen je organisatie die dat ook vinden omdat ze toevallig een artikel hebben gelezen van iemand die ze hoog hebben zitten. Houd altijd in je achterhoofd dat heel veel mensen iets van marketing vinden, ook als ze zich hier normaal gesproken niet mee bezig houden. Dat is niet erg, en er zullen ook regelmatig goede ideën worden geopperd. Maar een goed idee maakt nog geen plan of consistentie.
Gelukkig ligt de situatie vrijwel altijd een stuk genuanceerder. Bedenk je dat veel rapporten en onderzoeken zelf gebruikt worden als marketinginstrumenten. Bijvoorbeeld door een softwarebouwer of bedrijven die hun brood verdienen met, jawel, marktonderzoek. Ook de goedbedoelde adviezen van collega’s die heel andere functies hebben dan marketing zijn meestal gebaseerd op meningen en cijfers van mensen die zelf ook iets te verkopen hebben. Dat geldt voor ons als Procurios natuurlijk ook, maar we zijn daar transparant over.
Je kunt hoe dan ook beter je eigen onderzoek doen onder je doelgroepen en op basis van je eigen data achterhalen wat werkt en wat niet. Want niet alles werkt voor iedere organisatie hetzelfde. Waar het ene goede doel geweldige resultaten heeft geboekt met een bekende influencer, wil dat niet zeggen dat dit resultaat een-op-een te vertalen is naar een ander goed doel. Daarom is het verstandig om zelf te bedenken waar de toegevoegde waarde van je goede doel of vereniging ligt en op welke manier jouw doelgroep graag bediend wordt. Er zijn talloze tools in te zetten op dit gebied, maar niet zelden komen de beloofde resultaten niet overeen met de realiteit.
Om écht in contact te komen met je leden en je doelgroep heb je eigenlijk helemaal geen chique software nodig. Menselijk contact en persoonlijke gesprekken werken niet alleen veel beter, ze leveren uiteindelijk ook meer op, omdat je leden zich gezien en gehoord voelen. Dat bereik je niet met een softwaretool. De basis van marketing is dat je weet wat je doelgroep nodig heeft, interessant vindt en waar ze wakker van liggen. Alleen dan kun je relevantie bieden. Die basis hoef je niet met de nieuwste tools en technieken in kaart te brengen, die kun je eenvoudig achterhalen door gewoon in gesprek te gaan met je leden.
Zorg dat je administratie op orde is
Wanneer je leden, donateurs en geïnteresseerden goed wilt kunnen bereiken, is het noodzakelijk om te weten wie ze zijn. Vaak ben je als marketeer relatief veel tijd kwijt aan het in orde maken van mailinglijsten en contactgegevens, zeker wanneer je gebruikmaakt van verschillende applicaties. Zorg ervoor dat je een centraal CRM-systeem inricht dat functioneert als ‘de waarheid’ voor jouw vereniging. Andere applicaties kunnen er informatie uit halen, maar wat in het CRM staat, moet kloppen. In zo’n systeem kun je ook andere relevante informatie bijhouden, bijvoorbeeld over wat jouw doelgroep bezighoudt, naar welke informatie ze zoeken, voor welke evenementen ze zich hebben aangemeld, of ze de nieuwsbrief vaak lezen, et cetera.
Door het CRM netjes in te richten en goed te onderhouden, kun je veel tijd winnen in je werk als marketeer. Bovendien kun je met zo’n systeem eenvoudiger segmenteren, doelgroepen combineren, persona’s maken en bepaalde journeys in kaart brengen. Daarmee kun je je marketinginspanningen steeds persoonlijker op je doelgroepen en andere geïnteresseerden afstemmen, zodat je daadwerkelijk voor iedereen relevantie kunt bieden.
Effectieve marketing
Het marketingvakgebied is altijd in beweging en zal dat ook altijd blijven. Dat wil niet zeggen dat je op iedere mogelijkheid hoeft in te springen. Juist het persoonlijke contact met jouw doelgroep zorgt ervoor dat je als marketeer kunt inschatten welke tools, tips en tactieken kunnen helpen om je doelen te behalen en de missie van je vereniging of goede doel te realiseren. Blijf in gesprek en zorg dat je eenvoudig vindbaar bent. Zorg dat je boodschap helder is en de presentatie daarvan aansluit bij de verwachting van je doelgroep. En zorg last but not least dat je je distributie op orde hebt. Daarmee ben je veel effectiever dan met het aanschaffen van nieuwe (dure) tools die slechts op één taak gericht zijn of het toepassen van ‘nieuwe’ methodes en tactieken die worden geplugd door mensen met meningen.
👉 Wil je meer weten over hoe je effectief je doelgroep bereikt en het engagement van je publiek verhoogt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.